De herfst is nu echt aangebroken.. Koude nachten, blaadjes die verkleuren, de avond valt snel. Een echte topper in dit prachtige seizoen is de pompoen! In onze moestuin bleken we een pompoen plant te hebben (ik dacht in eerste instantie courgette….Beginnersfoutje ;)) en die hebben we inmiddels geoogst.
Pompoen is gezond! En nu deze veelzijdige makker volop te verkrijgen is, biologisch zelfs bij Lidl en Albert Heijn, vond ik het tijd voor wat inspiratie.
Simpel pompoensoepje
Op zich is dit geen recept om over op te scheppen. Het is echt super simpel en basic maar juist daardoor een echte winnaar bij ons thuis. Het is leuk om je kinderen (mits ze niet al te jong zijn) te betrekken bij het koken. Pompoen snijden is hard werken dus ik raad aan om dat zelf te doen.
De pompoen kan zo verwerkt worden, de schil mag lekker blijven zitten.
Je hebt nodig:
– Een pompoen
– Uitje
– Bouillon blokjes à kijk goed naar de ingrediënten; de smaakversterker e621 wil je écht niet in je soep. (Nergens trouwens)
– Laurierblaadjes
– 1 liter water
– Kruiden
– Staafmixer
Hoe je te werk gaat:
1. Was en snijd de pompoen in blokjes
2. Fruit een uitje in wat Ghee of kokosolie (olijfolie kan ook maar ik gebruik dit zelf niet omdat er bij die olie schadelijke stoffen vrijkomen wanneer je het verhit)
3. Doe de pompoen erbij en laat eventjes sudderen.
4. Meng 2 bouillonblokjes in een liter water en doe dit erbij.
5. Doe er 2 of 3 laurierblaadjes bij.
6. Laat dit ongeveer 20 minuutjes koken met het deksel op de pan.
7. Haal de laurierblaadjes er weer uit.
8. Mix met de staafmixer tot een gladde soep.
9. Kruiden naar smaak J (zout, peper, paprikapoeder, knoflook zijn lekker erin)
10. Soep te dik? Meng er wat water bij.
Eet smakelijk!
Pompoencake
Dit recept heb ik niet helemaal zelf bedacht 😉 maar met een beetje hulp. Ik weet niet meer van wie dit recept in de basis is… Ik verbouw recepten altijd naar mijn eigen wens en maak het meestal wat simpeler. Ik heb niet veel tijd en kinderen kunnen zo kritisch zijn! In een recept is bijna alles te vervangen. De cake is niet glutenvrij want speltbloem. Je kunt em naar wens natuurlijk glutenvrij maken.
De cake heeft een heerlijke verwarmende smaak en past dus helemaal in dit seizoen. Hij is lekker zoet, ondanks het ontbreken van suiker en kan echt op elk moment van de dag. Heerlijk als vervanger van brood maar ook lekker voor bij de thee.
Je hebt nodig:
– 250 gram pompoen
– 200 gram speltbloem
– 3 eieren
– 40 gram rozijnen
– 5 eetlepels agavesiroop
– 2 tl bakpoeder
– 2 tl speculaaskruiden
– snufje zout
– scheutje olie
Wat je gaat doen:
Verwarm voor de oven op 180 graden
Snijd de pompoen in gelijkmatige blokjes (de schil mag gewoon mee) en doe het in het ovenschaal. Meng de olie en de agavesiroop eroverheen en rooster het in het 20 minuten gaar.
Laat de pompoen even afkoelen en pureer de pompoen glad in een blender of keukenmachine.
Voeg de eieren toe en blend deze kort even mee. Mocht je echt van zoet houden, dan mag er nog wat agavesiroop bij.
Voeg de speltbloem, het bakpoeder, de rozijnen, een snuf zout en de speculaaskruiden toe en meng het met een spatel erdoorheen.
Het mengsel mag in een ingevet cakeblik of leg er een bakpapiertje in zodat de cake niet aan het blik vastplakt.
Bak de cake in 35 tot 40 minuten af op 175 graden.
Eet smakelijk!
Deze 2 recepten zijn in principe uit 1 pompoen te halen dus wellicht is het leuk om ze te combineren!