Gezonde en biologische voeding is één van de pijlers binnen De Vlinderboom kinderopvang. Eerder al schreef ik twee blogs over de pijler ‘basisveiligheid’. De reacties hierop waren overweldigend en ouders op die manier inspireren, vind ik erg bijzonder om te mogen doen. Naar aanleiding van een post vorige week op de Facebook pagina met een foto van de lunch van die dag, schrijf ik deze blog. Ik kreeg namelijk vragen over het recept en in gesprekken met ouders vorige week kwam naar voren dat het soms best lastig is om kinderen gezonde en gevarieerde voeding aan te bieden. Dit kan verschillende redenen hebben zoals tijdgebrek maar ook kinderen die kieskeurig zijn. Tijd voor een blog dacht ik zo met tips en recepten die ik met jullie wil delen. Makkelijk, lekker en snel klaar natuurlijk.

Ei banaan pannenkoekjes (5 stuks ongeveer)
Een lekker, makkelijk en snel recept voor pannenkoekjes. Deze zijn vrij van gluten, melk en suiker. Maar gezien de ingrediënten had je dit zelf vast ook al gezien 😉
–          2 eieren
–          1 banaan

Je kunt de banaan prakken en de eieren er doorheen roeren maar wat ik zelf wel handig vind, is gewoon de ingrediënten in de blender! Daarna kleine pannenkoekjes uitschenken in een hete koekenpan, ingevet met kokosolie of Ghee en bakken maar.
Lekker met honing of appelstroop!

Easy tomatensoepje
Een snel maar gezond tomatensoepje is heerlijk tijdens de koude dagen en de extra portie groenten is natuurlijk erg welkom in het griep seizoen 😉 Je kunt dit soepje samen met je kind maken, als deze wat groter is. Of je kunt voorgesneden (diepvries) soepgroenten gebruiken voor een nog snellere variant.

Je hebt nodig voor 2 koppen:
–          Tomatenblokjes uit blik (zoals ik al zei; easy soepje)
–          Een boullionblokje
–          Soepballetjes (optie)
–          Vermicelli (ik gebruik de glutenvrije van het merk Vrij van gluten bij Albert Heijn)
–          Soepgroenten (vers zoals wortel, courgette, paprika etc of voorgesneden)
–          Een ui
–          Kruiden naar smaak

Zo maak je de soep:
–          Fruit de ui eventjes in een soeppan met wat kokosolie of Ghee.
–          Doe de tomatenblokjes uit blik erbij en vul het blikje nogmaals met water.
–          Doe het boullionblokje erbij, de gehaktballetjes, de vermicelli en de groenten.
–           Laat dit minstens een kwartiertje koken onder af en toe doorroeren.
–          Daarna kan je het op smaak brengen met (hymalaya) zout en peper bijvoorbeeld. Gewoon tafelzout is  niet gezond voor kinderen.  Eet smakelijk!

Bananenbrood
Dit recept gebruik ik echt al jaren en doet het eerlijk gezegd altijd goed. Bananenbrood kun je eten als vervanger voor je boterham maar ook als tussendoortje heerlijk met bijvoorbeeld pindakaas. Hij is gluten, melk en suikervrij.

Je hebt nodig:
–          3 bananen
–          3 eieren
–          150 gram amandelmeel
–          1,5 theelepel (wijnsteen) bakpoeder
–          2 eetlepels honing
–          Snufje zout
–          Snuf kaneel
–          Eetlepel lijnzaad

Zo maak je het:
–          Verwarm de oven voor op 170 graden.
–          Doe de bananen, de eieren en de honing in de blender en blend tot een glad mengsel(niet te lang).
–          Doe het meel, het zout, de kaneel en de lijnzaad in een kom en meng.
–          Doe de inhoud van de blender erbij en roer.
–          Giet het mengsel in een cakeblik met bakpapier.
–          Zet het in de vormverwarmde oven en bak het in 55 minuten gaar.

Wat ik verder regelmatig maak is een zogenaamde ‘Monkey platter’. Dit is een regelrechte hit en de variatie erop maakt het alleen maar leuker (en gezonder) Zolang jij de keuze maakt wat je voorschotelt en zorgt dat dat gezonde voedingsmiddelen zijn, kan je kind heel goed zelf beslissen waar hij op dat moment het meest behoefte aan heeft.

Een mooie grote houten broodplank is ideaal om te gebruiken. Hierop leg je verschillende voedingsmiddelen, uit verschillende voedingsgroepen. Het doel is kinderen zelf te laten kiezen en op die manier ontdekken wat ze wel of niet zo lekker vinden.

Voorbeelden voor op de Monkey platter:
Groenten: (kijk ook naar het seizoen)
–          Paprika
–          Worteltjes
–          Komkommer
–          Tomaatjes

Fruit: (kijk ook naar het seizoen)
–          Appel
–          Mandarijn
–          Banaan
–          Blauwe besjes (erg gezond!)

Eiwitten en vetten:
–          Noten
–          Gekookt eitje
–          Portie yoghurt
–          Stukjes geitenkaas
–          Gerookte kipfiletstukjes

Extra:
–          Rijstwafeltjes
–          Gedroogd fruit

Je kunt eindeloos variëren! Samen een monkey platter maken (en opeten) is ook erg leuk om te doen als je kind wat groter is.