Alles begint met warmte; in kou valt alles stil.
Het is de reden dat ik deze blog geschreven heb… Bewustwording creëren rondom warmtewerking bij kinderen. Waar ik eerder weinig wist van warmte en het belang daarvan, heb ik me de laatste jaren ontwikkelt op dat gebied. Ik ben nog geen expert hoor 😉 maar oh wat had ik dit graag eerder willen weten…
Het begon eigenlijk allemaal toen mijn dochter Lente geboren werd. Ze groeide niet (viel echt veel af) terwijl ze goed dronk en de borstvoeding goed op gang was gekomen. Onze kraamverzorgster begon over bijvoeding omdat voeding toch het eerste is waar je aan denkt als iemand niet goed groeit. Ik begon Lente te temperaturen en het bleek dat ze rond de middag een dip kreeg in haar temperatuur. Ik begon haar weer een mutsje op te geven en een kruikje in bed. Ze begon na 2 (!) dagen aan te komen in gewicht.
Nieuwsgierig als ik ben, ging ik artikelen zoeken over warmte. Later werden dit boeken en ook een cursusavond van Lois Eijgenraam (schrijfster van boeken en expert op gebied van warmte) liet ik niet aan me voorbijgaan.
Nu wil ik heel graag mijn opgedane kennis met jullie delen en hopelijk veel kinderen blij maken met meer warmte
Een lichaam dat zichzelf veel moet opwarmen in kou, verliest weerstand. Een lichaam dat zichzelf veel moet opwarmen in kou, verliest energie om te groeien. Het verliest vermogen om te ontwikkelen. Zoals boven al staat; alles begint met warmte. In kou staat alles stil.
Wat ik een eyeopener vond, is de “regel” dat als de omgevingstemperatuur aangenaam is, bijvoorbeeld in een huis waar het 20 graden is, de handjes en voetjes van een baby of kind niet koud mogen zijn. Is dit wel het geval, dan draagt het kind te weinig kleding of kleding van materiaal welke geen/te weinig warmte vasthoudt. Ik merk dat dit bij veel kinderen (en ook volwassenen meegerekend!!) wel het geval is.
Kleding wordt tegenwoordig vaak gemaakt van polyester. Het is goedkoop (qua kosten voor je eigen portemonnee bedoel ik dan. Belasting voor het milieu is enorm) maar het kan niet echt ademen. Hierdoor verliest de huid ook het vermogen om te ademen waardoor het zweterig kan zijn. Het lichaam koelt af door zweten dus vaak krijg je dan klamme, koude voetjes bijvoorbeeld.
Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals wol, zijde en/of katoen, hebben de eigenschappen om te ademen en te reguleren. Het zweterige kunnen we daardoor wegstrepen en maakt het al een stuk aangenamer. Daarbij hebben wol en zijde de eigenschappen om warmte goed vast te houden.
Voor het jonge kind adviseer ik in de winter om altijd een extra laag te dragen onder de normale kleding. Een (wollen) maillot onder het broekje en extra (wollen) sokken. Een (wollen) romper/hemd met lange mouw onder de trui.
Op de fiets of wanneer een kind stil zit in de frisse buitenlucht, een skipakje of voetenzak.
Zoals je leest, ben ik groot fan van wol 😉 maar als jij wol te duur vindt, het is wel wat prijzig, kan je de “regel” van het extra laagje ook uitvoeren met katoen bijvoorbeeld. Een maillot onder de broek zorgt er meteen voor dat het stukje been dat vaak bloot is tijdens het spelen of op tillen, uitgesloten is. Kinderen koelen af van blote stukken huid.
Jonge kinderen hebben een relatief groot hoofd in vergelijking met volwassene. Het is daarom ook dat ze langs het hoofd de meeste warmte verliezen. Een (strik) mutsje kan die warmte vasthouden. Het lichaam hoeft dan niet zo hard te werken om warm te blijven en de weerstand kan daardoor optimaal blijven.
Bij De Vlinderboom zijn we in veel verschillende weersomstandigheden buiten. Ik heb een paar tips om het buiten spelen aangenamer te maken voor jullie kleintjes:
– (wol) gevoerde regenlaarzen of gewone regenlaarzen met een (wollen)inlegzooltje en dikke sokken. Een gewone regenlaars is met deze temperatuur best koud als je enkel katoenen sokken draagt. Je kunt van een oude wollen deken een inlegzooltje maken of te koop bij sommige schoenenwinkels: inlegzooltjes van wol. Als je de laarsjes iets op de groei koopt en vult met warme sokken/zooltjes, zijn ze komende zomer niet te klein: je haalt de vulling eruit en hop, heerlijke zomerregenlaarsjes!
– Regenbroekje/skipakje over de gewone kleding. Dit zorgt ervoor dat de kleding droog blijft zodat er geen afkoeling kan ontstaan.
– Onderlaag kleding van dunne wol; dit heeft een isolerende werking en kinderen blijven daardoor langer warm. “Ull er gull!” (wol is goud)Toen ik mijn kinderen wol/zijde kleertjes aan ging doen, merkte ik pas goed verschil. Warme handen en voeten, geen klachten meer over een koude buiten temperatuur en zelfs overprikkeling werd minder. Zijde heeft namelijk tegelijkertijd een omhullende werking waardoor een kind makkelijker bij zichzelf kan blijven.
– Muts, sjaal en handschoenen; vooral als je kind lang buiten is (bij De Vlinderboom het geval)
– Een goede winddichte winterjas natuurlijk 🙂
Nu rest mij alleen nog de vraag; hoe voelen jouw handen en/of voeten? En voel af en toe eens bij je kind of de handen/voeten warm aanvoelen. Een extra laagje kan zoveel schelen.
Ik wens je warmte toe.
Liefs, Patricia