Het zonnetje gaat deze week weer lekker veel schijnen en de temperatuur gaat flink omhoog. Daar worden we natuurlijk allemaal hartstikke blij van, maar het betekent ook dat we weer na moeten gaan denken over bescherming. Omdat ik van een aantal ouders vragen heb gekregen over bescherming in de zon en hoe ik hierover denk, heb ik deze blog geschreven. Wellicht kan ik jullie helpen of inspireren met de kennis die ik erover heb opgedaan de afgelopen jaren.
Allereerst wil ik beginnen met het feit dat de zon goed voor je is! Je hoeft niet bij de eerste zonnestralen direct bang te worden. Zon stimuleert de natuurlijke aanmaak van vitamine D en na de lange winter hebben we dit allemaal heel hard nodig. Je direct volledig insmeren is dan ook helemaal niet nodig.
Wat is wel verstandig?
1. Bouw de zonuren op, zo vroeg mogelijk in het jaar en wanneer de zon nog niet zo krachtig is. Ook niet tussen 12.00 en 15.00 uur op een dag als vandaag. Start bij de eerste zonnestralen met bijvoorbeeld, afhankelijk van je huidtype, een kwartier in de zon. Duik daarna weg onder een fijne parasol en kwalitatief goede zonnebril. De volgende dag maak je er 20 minuten van en zo verder. Het is zeer af te raden om direct bij de eerste zonnige dag naar het strand te trekken en de hele dag gaan bakken 😉 Dus geniet van de zon maar met mate.
2. Koop voor je kinderen (en wellicht ook voor jezelf) UV werende kleding. Voor kinderen is het lastiger om ze na een kwartier uit de zon te houden 😉 ook na een fijn opbouwschema qua zonminuten (die je voor je kinderen altijd kort houdt), is een UV werende zonnehoed en beschermende kleding een echte must.
3. Toch insmeren? Je ontkomt er meestal niet aan en je zult toch echt moeten smeren. Maar als je je kinderen langzaam laat wennen aan de zon en ze beschermt met kleding, hoef je minder bang te zijn. Insmeren van een baby vind ik minder nodig, omdat je ze nog makkelijker uit de zon kan houden. Doeken, parasols, zonnehoedjes… Er is genoeg te krijgen om veel smeren te voorkomen.
Waarom ik het steeds heb over zo min mogelijk smeren? Elke vorm van een niet natuurlijk product smeren op de huid, zorgt sowieso voor een verstoring van zowel de huid als van binnen. De standaard zonnebrandcrèmes die te koop zijn bij de drogist, zou ik echt vermijden. Er zitten nanodeeltjes in en die wil je niet op je huid (of in je lijf).
Aluminium wordt ook weleens gebruikt in deze zonnebrand, dit behoeft verder geen uitleg denk ik waarom je dit wil vermijden. (Het zit ook weleens in andere verzorgingsproducten…)
Een andere manier van jezelf en je kinderen insmeren is op basis van het mineraal Zinkoxide. Deze zijn te koop bij natuurwinkels en op internet is er ook volop keuze. Attitude is bijvoorbeeld een fijn merk welke best prima smeert en ook aardig geprijsd is. Het nadeel van zonnebrand op basis van zinkoxide is namelijk de iets wittige waas die het achterlaat… Het smeert ook wat lastiger uit. Maar wat mij betreft weegt dat nadeel echt niet op tegen de voordelen. Het is ook echt een kwestie van uitproberen wat je zelf fijn vindt en waar je kindjes het beste op reageren. Zo probeerde ik 2 zomers geleden Lavera. Dit verkopen ze gewoon bij de Tuinen (Dat heet niet meer zo, I know) en is op basis van zinkoxide. Parfumvrij en biologisch. Het was voor ons een logische keuze maar mijn zoontje kreeg daar toch uitslag van. Voor mij een teken dat er teveel troep in zit.
Ook heb ik de zonnebrand van Earth’s Best geprobeerd. Deze beviel op zich wel goed! Alleen is deze wat duurder dus vandaar dat mijn voorkeur uiteindelijk naar Attitude ging. Goede ingrediënten, niet te duur en de huidjes van m’n kindjes reageren er goed op.
Kortom, geniet van de zon en de vitamine D 🙂 maar altijd met mate, goed voorbereid en afgestemd op de huid van jezelf en je kinderen.
Ik wens je prachtige zonnige dagen toe!